Πέθανε ο Χρήστος Πασαλάρης

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης.

Γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1925 και σπούδασε Ιατρική και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Δημοσιογραφία στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του έδρασε στο γαλλικό σοσιαλιστικό κίνημα και η μητέρα του, γεννημένη στο Μοναστήρι, ήταν κόρη του Μακεδονομάχου Ναούμ Κωνσταντινίδη, οπλαρχηγού του Παύλου Μελά. Σύζυγός του υπήρξε η σπουδαία ζωγράφος Λούη Σηλυβρίδου-Πασαλάρη.

Στην Κατοχή (1941-1944, ο Χρήστος Πασαλάρης (ως «Αλέξης») έδρασε στον παράνομο τύπο της Αντίστασης. Συνελήφθη από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε στο Γουδί και στο Χαϊδάρι και διέφυγε ως εκ θαύματος την εκτέλεση στην Καλλιθέα. Δραπέτευσε λίγο πριν από την απελευθέρωση.

Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα το 1946 στον «Ριζοσπάστη» ως αθλητικός συντάκτης και, λίγο πριν τον κλείσουν, ως αρχισυντάκτης. Το 1946 κλείστηκε στη Μακρόνησο ως τα τέλη του 1950, παρέα με τους Μίκη Θεοδωράκη, Θανάση Κανελλόπουλο, Κώστα Δεσποτόπουλο, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιάννη Βούλτεψη και άλλους.

Μετά την απόλυσή του, το 1951 εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στις εφημερίδες «Ταχυδρόμος», «Έθνος», «Φιλελεύθερος», «Αθηναϊκή» και «Εμπρός». Συνεργάτες του υπήρξαν τότε οι Αλέκος Φιλιππόπουλος, Γιάννης Καψής, Τάκης Λαμπρίας, Δημήτρης Μαρούδας, Νίκος Φώσκολος, Κώστας Πρετεντέρης, Αλέκος Σακελλάριος, Κωστής Χαιρόπουλος, Νταίζη Μαυράκη και άλλοι.

Από το 1953, εργάστηκε επί 17 χρόνια στο συγκρότημα Λαμπράκη ως Αρχισυντάκτης και Διευθυντής Σύνταξης στα ΝΕΑ που, χάρη στο σπουδαίο επιτελείο τους, έγινε επί πολλά χρόνια η πρώτη ελληνική εφημερίδα. Αποχώρησε το 1970 λόγω πολιτικής διαφωνίας με την ιδιοκτησία, όπως για τον ίδιο λόγο είχε αποχωρήσει και από το «Εμπρός».

Από το 1970 ως το 1974 διηύθυνε το περιοδικό «Επίκαιρα» του Γιάννη Πουρνάρα με ξεχωριστούς συνεργάτες τον Φρέντυ Γερμανό, τον ΚΥΡ (Γιάννη Κυριακόπουλο), τον Γιώργο Λιάνη και άλλους, χάρη στους οποίους ξεπέρασε τα 70.000 τεύχη. Αποχώρησε και πάλι όμως λόγω πολιτικής διαφωνίας με την ιδιοκτησία.

Λίγο πριν από την πτώση της Χούντας εκλήθη να διευθύνει την «Βραδυνή», η οποία τον Ιούλιο του 1974, με την επάνοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ξεπέρασε τα 300.000 φύλλα, ρεκόρ που ουδέποτε μέχρι σήμερα καταρρίφθηκε. Μετά την αποχώρησή του από τη «Βραδυνή», λόγω και πάλι πολιτικής διαφωνίας με την ιδιοκτησία, εκλήθη το 1975 να διευθύνει την «Απογευματινή» του Νάσου Μπότση που επί πολλά χρόνια διατήρησε την κορυφαία θέση στην κυκλοφορία.

Τον Απρίλιο του 1983, μετά το θάνατο του Νάσου Μπότση και λόγω πολιτικής πάντοτε διαφωνίας με τον εκδότη Νίκο Μομφεράτο, δέχθηκε πρόταση του Άρη Βουδούρη να του «στήσει» και να διευθύνει τον «Ελεύθερο Τύπο», με επιτελείς τον Ανδρέα Μπόμη και τον Γιάννη Βούλτεψη. Η εφημερίδα κατέρριψε αμέσως ρεκόρ κυκλοφορίας με 250.000 φύλλα. Η συνεργασία όμως με την ιδιοκτησία δεν μακροημέρευσε λόγω και πάλι διαφωνίας σε θέματα δεοντολογίας.

Αμέσως μετά ο Χρήστος Πασαλάρης εκλήθη να διευθύνει την «Μεσημβρινή» του ομίλου Βαρδινογιάννη που τετραπλασίασε την κυκλοφορία της. Αλλά και εκεί υπήρξαν διαφωνίες με το ίδιο αποτέλεσμα.

Από το 1990 ως τον Ιούνιο του 2009, εργάστηκε ως διευθυντής ή σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος στις ιδρυματικές πλέον εφημερίδες «Απογευματινή» και «Ελεύθερος Τύπος» και από το 2014 ως κύριος αρθρογράφος και σύμβουλος έκδοσης στην εφημερίδα Realnews. Το ίδιο διάστημα συνεργάστηκε με το enikos.gr. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου.

Από το 1968 έως το 2015, εργάστηκε ως καθηγητής δημοσιογραφικών σπουδών σε σχολές δημοσιογραφίας, πλήθος δε διακεκριμένων σήμερα δημοσιογράφων υπήρξαν μαθητές του.

Ο Χρήστος Πασαλάρης πρωτοπόρησε στον αθηναϊκό τύπο με την προβολή ανθρωπίνων θεμάτων στις πρώτες σελίδες. Με την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην ειδησεογραφία. Με την μαχητική αρθρογραφία και στόχο τον έλεγχο της εξουσίας. Με την ακομμάτιστη ειδησεογραφία. Με την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας και κυρίως με την αυστηρή τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Για το λόγο αυτό, εκλήθη τον Ιούνιο του 2015 ως επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΡΤ.

Τον Φεβρουάριο του 2016 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Χρυσό Φοίνικα. Επίσης είχει τιμηθεί: Δις από το Ίδρυμα Μπότση (1986 και 1998) για την ευδόκιμη υπηρεσία του. Από το «Ίδρυμα Ιπεκσί» (1989) για το καλύτερο ρεπορτάζ. Από την Ακαδημία Αθηνών (1985) για το βιβλίο του «Μια ζωή τίτλοι». Από το Δήμο Αθηναίων με χρυσό μετάλλιο για την προσφορά του στο λειτούργημα. Από το ελληνικό κράτος με το μετάλλιο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, όπως επίσης και από την οργάνωση «Μπουμπουλίνα» για τον ίδιο λόγο. Από την Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την προσφορά πινάκων της αείμνηστης συζύγου του Λούης για τα καρκινοπαθή παιδιά. Το 1909 η Βουλή καθιέρωσε «Ετήσιο βραβείο πολιτικής αρθρογραφίας» στο όνομα του Χρήστου Πασαλάρη.

Τα βιβλία του είναι:

– Πως να γίνετε δημοσιογράφος (1970) – Έξι εκδόσεις

– Οι άσσοι της αστροναυτικής (1970) – Δύο εκδόσεις

– Καλημέρα νέα τεχνολογία (1983)

– Η πράσινη αλεπού (1987)

– Μια ζωή τίτλοι (1989) – Πέντε εκδόσεις

– Στου κουφού την πόρτα (1992)

– Οι βαρόνοι των media – Τρεις εκδόσεις

– Όρτσα και μη φοβάσαι (1994)

– Την αλήθεια και ας πονάει (2002) – Δύο εκδόσεις

– Η ιστορία του Τύπου 2006 – Δύο εκδόσεις

– Κάθε παλιό να σβηστεί (2015)

Ο συγγραφέας διαθέτει τις εισπράξεις από τα βιβλία του εξ ολοκλήρου υπέρ των απόρων σπουδαστών της δημοσιογραφίας.

Τα χόμπι του είναι: Ανεμοπορία, κολύμβηση, ταξίδια, κλασική μουσική.

Οι αρχές που διδάσκει είναι: Να μη φοβόμαστε το θάνατο, Να μη λατρεύουμε το χρήμα.

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου

Αλ. Τσίπρας: Ο Χρήστος Πασαλάρης σφράγισε σχεδόν εφτά δεκαετίες, πυκνές από Ιστορία, με τη δημοσιογραφική του μοναδικότητα

Όπως αναφέρει το γρ. Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Παιδί της εαμικής εθνικής αντίστασης, μαθητής της μεγάλης σχολής του Ριζοσπάστη της απελευθέρωσης και του Κώστα Καραγιώργη, ο Χρήστος Πασαλάρης σφράγισε σχεδόν εφτά δεκαετίες, πυκνές από Ιστορία, με τη δημοσιογραφική του μοναδικότητα.

Με ήθος, πάθος και σεβασμό στη δεοντολογία και στους όποιους αντιπάλους, αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους του, και σε όσους τον αγάπησαν.»

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Χρήστου Πασαλάρη:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του δημοσιογράφου, Χρήστου Πασαλάρη.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Χρ. Πασαλάρης είχε μια λαμπρή καριέρα στον χώρο της δημοσιογραφίας. Έχοντας ως οδηγό τον σεβασμό της δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε όλες τις εφημερίδες και τα περιοδικά που εργάστηκε, ο Χρ. Πασαλάρης κατέκτησε επάξια τον τίτλο του «δάσκαλου της δημοσιογραφίας», τίτλο που τίμησε και ως καθηγητής σε δημοσιογραφικές σχολές. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης και το συγγραφικό του έργο. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.»

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του Χρήστου Πασαλάρη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Ένας από τους δασκάλους της δημοσιογραφίας, ο Χρήστος Πασαλάρης έφυγε από κοντά μας. Για 75 χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του στους Έλληνες μέσα από τον Τύπο της Αντίστασης την περίοδο της Κατοχής. Πολυβραβευμένος, παρασημοφορήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 με τον Χρυσό Φοίνικα.

Ο Πασαλάρης άνηκε στη γενιά των δημοσιογράφων που πρόσφερε απλόχερα στους νεότερους τις πολύτιμες γνώσεις και την μεγάλη εμπειρία του, ενώ διακρίθηκε για το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Πάντα συνεπής στις ιδέες του στήριξε την παράταξή μας και στους δύσκολους καιρούς με την αρθρογραφία του. Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».

Ν. Βούτσης: Πρωτοπόρος της μαχητικής δημοσιογραφίας

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του μεγάλου δασκάλου της δημοσιογραφίας Χρήστου Πασαλάρη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, εξαίροντας τη μακρά προσφορά του στον ελληνικό τύπο. Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:

«Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο δάσκαλο της δημοσιογραφίας, τον πατριάρχη πολλών γενεών δημοσιογράφων, ο οποίος συνέδεσε τη μακρά παρουσία του στο χώρο του ελληνικού τύπου με την έκδοση, τη διεύθυνση και την επιτυχία πολλών ιστορικών εφημερίδων.

Ο Χρήστος Πασαλάρης υπήρξε, από το δικό του μετερίζι, ένας πρωτοπόρος της μαχητικής δημοσιογραφίας, που έδωσε νέα πνοή στον ελληνικό τύπο. Η λαμπρή επαγγελματική διαδρομή του ξεκίνησε από τον παράνομο τύπο της Αντίστασης, στην οποία είχε ενεργό συμμετοχή. Η Βουλή, τιμώντας τον, έχει καθιερώσει από το 1999 ετήσιο δημοσιογραφικό βραβείο στο όνομά του».

Η δήλωση Αβραμόπουλου

«O Χρήστος Πασαλάρης ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας άλλης εποχής δημοσιογραφίας, όπου την αποστολή των ΜΜΕ όριζε η ευθύνη και η αντικειμενικότητα, στο όνομα αξιών και αρχών. Παράδειγμα και δάσκαλος των σημερινών λειτουργών της ελεύθερης έκφρασης του Τύπου, υπηρετών της αλήθειας και στυλοβατών της Δημοκρατίας», αναφέρει σε δήλωσή του για τον θάνατο του Χρήστου Πασαλάρη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Ο ελληνικός Τύπος και όλοι όσοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τον Πασαλαρη, τον αποχαιρετούμε με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση για την ανεκτίμητης αξίας προσφορά του στην πατρίδα, την κοινωνία και την Δημοκρατία», καταλήγει στη δήλωσή του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί